Home > Profil syarikat

Profil Syarikat

Ctrip.com International Ltd. (CTRP) ditubuhkan pada tahun 1999 di Shanghai, China. Syarikat ini adalah sebuah pembekal terkemuka bagi perkhidmatan pelancongan termasuk tempahan tempat penginapan, tiket pengangkutan, pakej pelancongan dan pengurusan perjalanan syarikat. Modal pasaran Ctrip telah meningkat sebanyak lebih 30 kali sejak penyenaraiannya di Bursa Saham NASDAQ pada tahun 2003. Pada tahun 2014, nilai transaksi kasar syarikat mencapai USD24.5 bilion dan jumlah hasil komisen mencapai USD1.3 bilion.

Pada tahun 2009 dan 2010, Ctrip melabur dalam ezTravel di Taiwan dan Wing On Travel di Hong Kong, memperluaskan liputan perkhidmatan termasuk Taiwan, Hong Kong dan Macau serta destinasi tambahan di seluruh Asia. Ctrip melabur ke dalam ToursForFun.com pada tahun 2014, membawa perkhidmatannya ke Amerika Utara.

Rangkaian tempahan hotel Ctrip termasuk sekitar 1,000,000 hotel di 200 buah negara dan wilayah di seluruh dunia. Produk tiket penerbangan Ctrip meliputi lebih 5,000 bandar-bandar di enam benua. Syarikat ini menawarkan perkhidmatannya melalui platform urus niaga dan perkhidmatan canggih yang terdiri daripada aplikasi mudah alih, laman web dan pusat, bebas tol, Pusat perkhidmatan pelanggan 24 jam. Pada masa ini aplikasi muat turun melebihi 1 bilion. Tempahan hotel saluran mudah alih Ctrip merangkumi lebih 75% daripada jumlah tempahan hotel atas talian dan tempahan penerbangan melalui peranti wayarles terdiri daripada lebih 60% daripada tempahan penerbangan atas talian. Platform tempahan tiket Ctrip menawarkan perkhidmatan tiket udara, kereta api dan bas jarak jauh pada sistem tempahan berpusat dengan prasarana pelaksanaan yang sangat berkesan.

Ctrip juga menawarkan pakej percutian dan tempahan lawatan berpandu, meliputi destinasi pelancongan paling popular seluruh dunia. Perkhidmatan destinasi pelancongan yang berkaitan dengan syarikat ini termasuk penyewaan kereta, insurans, perkhidmatan visa, tiket tarikan dan pengangkutan darat. Selain itu, Unit Pengurusan Perniagaan Travel Korporat Ctrip membantu pelanggan korporat dengan berkesan menguruskan keperluan perjalanan mereka dan seterusnya mengurangkan perbelanjaan perjalanan.

Ctrip diperbadankan di Kepulauan Cayman dan kini mempunyai lebih 30,000 orang di cawangan-cawangan yang terletak di bandar-bandar utama di tanah besar China, Hong Kong, Taiwan, Singapura, Korea dan Jepun.